SDG17: Parteneriate pentru Obiective
Dezvoltarea durabilă poate fi considerată un proiect global. ODD-urile pot fi realizate numai cu parteneriate și cooperare globale puternice. În timp ce crizele umanitare provocate de conflicte sau dezastre naturale continuă să solicite mai multe resurse financiare și ajutor, multe țări necesită, de asemenea, asistență oficială pentru dezvoltare pentru a încuraja creșterea și comerțul. Având în vedere că parteneriatele multilaterale și globale au fost deja contestate din cauza resurselor financiare limitate, a tensiunilor comerciale, a obstacolelor tehnologice și a lipsei de date, pandemia a adăugat un șoc fără precedent sistemului global.
Ajutorul oferit de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova stimulează dezvoltarea economiei naționale, este o sursă importantă de finanțare pentru proiecte de infrastructură prioritare, sprijină dezvoltarea politicilor sectoriale în contextul armonizării cu acquis-ul Uniunii Europene și face posibilă consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice.
Trăim într-o lume globalizată, deci nu putem ignora ce se întâmplă în afara graniţelor politice. Toate eforturile la diferite niveluri au ca scop comun schimbarea direcţiei dezvoltării într-un sens pozitiv. Problemele globale impun soluţii globale, această abordare necesită şi colaborare, respectiv finanţare internaţională pentru atingerea obiectivelor din Agenda 2030.
Surse:
Raportul de Evaluare națională voluntară a progresului privind implementarea Agendei 2030
Publicația: Republica Moldova. Statistici pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă