Ședințele Comitetelor Tehnice IAF/ILAC 2024
Cooperarea Internațională pentru Acreditarea Laboratoarelor (ILAC) și Forumul Internațional pentru Acreditare (IAF), în perioada 01-04 octombrie 2024, au desfășurat ședințele anuale ale Comitetelor Tehnice și ale Consiliilor de Specialitate în domeniul Acreditării – ședințe care au derulat în decursul a 4 zile consecutive.
În cadrul sesiunii, care s-a desfășurat la Berlin, Germania, MOLDAC a fost reprezentat de către Natalia MIHĂESCU Șefa Direcției Acreditare Organisme de Certificare și Inspecții și Rodica GONCEAR evaluator șef din cadrul Direcției Acreditare Laboratoare.
Fiecare dintre ședințele grupurilor de lucru WG IAF/ILAC, au cuprins un șir de subiecte de importanță majoră pentru Organismele Naționale de Acreditare cât și raportarea activității.
Colaboratorii MOLDAC au participat activ în cadrul sedințelor grupurilor de lucru după cum urmează:
IAF WG Digital Transformation
- Au avut loc discuții asupra comentariilor referitoare la documentul IAF MD 4, axat pe metode și tehnici de auditare. S-au prezentat aplicații ale inteligenței artificiale (AI) și implementarea acesteia în evaluare, subliniind utilizarea AI ca instrument documentat și reglementat.
IAF WG Validation and Verification
- Revizuirea seriei ISO 14064.
- Discuții privind ISO/WS ESG/WG 1, care stabilește un cadru pentru implementarea principiilor ESG.
- Examinarea ISO/WD 14060, referitoare la organizațiile aliniate la Net Zero.
ILAC AIC – ședința Comitetului pentru Acreditare ILAC (AIC)
IAF WG MS Certification (ISO/IEC 17021)
- Organizațiile regionale au avut ocazia să raporteze despre activitățile desfășurate. Reprezentanții AFRAC, APAC, ARAC, EA, IAAC și SADAC au prezentat progresele și realizările din ultimele luni, evidențiind importanța colaborării internaționale în domeniul acreditării și certificării.
IAF WG Product Certification (ISO/IEC 17065)
- Raportarea activităților: AFRAC, APAC, ARAC, EA, IAAC, SADAC
IAF WG Personal Certification (ISO/IEC 17024)
- Discuții referitoare la faptul că o schemă de certificare trebuie să fie astfel elaborată, încât toate procesele să fie clar definite conform ISO 17024 și care să stabilească criteriile și procedurile specifice pentru schema data de certificare.
Participarea la ședințele anuale ILAC/IAF reprezintă o oportunitate valoroasă pentru a contribui la discuțiile privind standardele și practicile de acreditare, precum și de a împărtăși experiențele și perspectivele MOLDAC și de a interacționa cu experți din întreaga lume, facilitând astfel schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul acreditării.
MOLDAC rămâne angajat în promovarea transparenței și eficienței proceselor de acreditare, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor oferite în diverse sectoare.