Ședința Comitetului EA pentru Laboratoare

Ședința Comitetului EA pentru Laboratoare

În perioada 26-27 martie 2025, Dna Natalia ȘAPOVAL Șefa Direcției Acreditare Laboratoare a participat la cea de-a 49-a ședință a Comitetului EA pentru Laboratoare, care s-a desfășurat în orașul Bratislava, Slovacia. Evenimentul a reunit circa 70 de participanți, reprezentanți din cadrul Organismelor Naționale de Acreditare (ONA) cât și reprezentanți ai părților interesate.

În debutul ședinței, s-a confirmat oficial realegerea Belén VILLAMIEL (ENAC) în funcția de vicepreședinte al LC pentru perioada 2025-2026.

În cadrul comitetului au fost menționate două rezoluții ale Asambleei Generale a Cooperării Europene pentru Acreditare (EA GA) din 2024, importante pentru activitatea comitetului EA pentru  laboratoare, cu implicări semnificative pentru activitatea organismelor naționale de acreditare și organismele de evaluare a conformității.

  • Rezoluția 2024 (56) 05: Definirea domeniilor de acreditare pentru armonizarea la legislația Uniunii Europene – Conform recomandărilor Consiliului Tehnic de Management (TMB), Asambleea Generală a decis că toate comitetele tehnice din cadrul EA trebuie să stabilească domeniile de acreditare pentru fiecare nouă legislație a Uniunii Europene. TMB va evalua în termen de doi ani progresele realizate în vederea armonizării conținutului acestor domenii de acreditare.
  • Rezoluția 2024 (56) 11: Colaborarea privind utilizarea inteligenței artificiale în activitățile de acreditare – a fost solicitat Executivului (EB) să propună o structură adecvată pentru discuțiile și colaborările între organismele naționale de acreditare (NAB). Mai mult, a fost cerută stabilirea unei structuri care să autorizeze determinarea și luarea deciziilor referitoare la adoptarea unei abordări comune pentru membrii NAB membri ai EA. Scopul principal al acestei inițiative este de a evalua în regim de urgență sistemele de IA și de a permite membrilor EA să ia decizii în această privință la următoarea Adunare Generală.

În cadrul ședinței au fost discutate actualizări importante aferente EA-4/22 G:2018 privind acreditarea încercarilor de reziduri de pesticide în produse alimentare și furaje, și a fost prezentat ultimul draft al documentului EA-4/23 INF – Evaluarea și Acreditarea Opiniilor și Interpretărilor utilizând ISO/IEC 17025:2017.

Urmare a discuțiilor, proiectul de Ghid pentru acreditarea laboratoarelor care efectuează teste genetice folosind secvențierea de generație următoare (NGS) (disponibil în documentele reuniunii) va fi distribuit pentru prima rundă de comentarii LC în termen de 60 de zile.

Participanții din ONA și-au împărtășit experiența de tranziție la noua versiune a standardului ISO/IEC 17043:2023, perioada de tranziție va fi finalizată în luna iunie 2026.

Conducătorii grupurilor de lucru ale comitetului: îngrijire medicală, criminalistică, etalonări, materiale de construcții, etc. au prezentat subiectele majore pentru perioada raportata.

A fost prezentat documentul – prezentare generală a standardelor AI, realizata de către  ILNAS (care este o rețea de competențe în serviciul competitivității și al protecției consumatorilor) cu sprijinul ANEC EIG (The European consumer voice in standardisation). Documentul oferă o privire de ansamblu asupra activităților de standardizare în domeniul AI și se concentrează pe evoluția actuală în temeiul Regulamentului (UE) 2024/1689 (Legea AI).

Au fost discutate probleme referitor la raportarea rezultatelor (ISO/IEC 17025), asigurarea validității rezultatelor in domenii de încercări specifice, posibilitatea de acreditare a producătorului de materiale de referință (o singură entitate juridică) pentru conformitatea cu două standarde ISO/IEC 17025 și ISO 17034, etc.

Participarea MOLDAC la acest eveniment subliniază angajamentul continuu în vederea armonizării proceselor de acreditare la nivel european și implementării celor mai bune practici în domeniul acreditării.

 

Share this post