Conferință Internațională dedicată Digitalizării Certificatelor de Etalonare

Conferință Internațională dedicată Digitalizării Certificatelor de Etalonare

Tema Conferință Internațională dedicată Digitalizării Certificatelor de Etalonare

În perioada 27-29 februarie 2024, colaboratorii MOLDAC, Ana PAVILESCU și Petru COVRIG, au participat la cea de-a 4-a Conferință Internațională dedicată Digitalizării Certificatelor de Etalonare (DCC-Digital Calibration Certificates, organizată cu suportul Proiectului PTB ”Standarde de calitate pentru creșterea comerțului în țările Parteneriatului Estic”.

Evenimentul  s-a desfășurat online și a întrunit dezvoltatori, utilizatori și oameni de știință din întreaga lume pentru a discuta despre date și metadate, utilizate în domeniul infrastructurii calității care pot fi citite de către echipamentele IT.

Digitalizarea infrastructurii calității (QI) este mult mai mult decât un simplu transfer al conținutului proceselor și certificatelor în format digital. Este important ca informațiile să fie lizibile și interpretabile de către echipamentele IT. Acest lucru se realizează prin stocarea datelor în format clar definit.

În cadrul evenimentului au fost discutate un șir de subiecte, printre care:

  • progresele realizate în domeniul datelor operabile de către echipamentele IT, utilizabile în domeniul infrastructurii calității;
  • au fost analizate exemple de certificate de etalonare și rapoarte realizate în format digital;
  • soluții software pentru integrarea și preluarea datelor FAIR în infrastructura calității;
  • concepte și cadre pentru interoperabilitatea într-o infrastructură digitală de calitate;

Scopul digitalizării constă în posibilitatea accesării rapide și sigure a informațiilor și datelor din orice colț al lumii. Sistemul operațional creat  va integra toate datele/informațiile furnizate de către instituțiile din infrastructura calității (QI). Prin urmare,  Digitalizarea Certificatelor de Etalonare (DCC) este doar o piesă dintr-un puzzle mare care formează QI-ul digital al viitorului.

Întru realizare obiectivelor propuse a fost creat un Comitet Internațional de Program.

Share this post