Conferința Anuală „Dialog PRO-INDUSTRIE: Catalizatorul Viitorului Industrial al Moldovei” organizată de către Camera de Comerț și Industrie

Conferința Anuală „Dialog PRO-INDUSTRIE: Catalizatorul Viitorului Industrial al Moldovei” organizată de către Camera de Comerț și Industrie

3 octombrie 2024, Chișinău

Circa 250 de participanți, oficiali de rang înalt, antreprenori din țară, delegații de afaceri din România, Ucraina, statele-membre UE dar și asociații profesionale și experți, au participat astăzi la evenimentul organizat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM),  și anume, prima ediție a Conferinței Anuale „Dialog PRO-INDUSTRIE: Catalizatorul Viitorului Industrial al Moldovei”.

MOLDAC a fost reprezentat la conferință de către Iurie FRIPTULEAC Director MOLDAC, Natalia ȘAPOVAL Șefa Direcției Acreditare Laboratoare și Larisa BOBOC Șefa Direcției Dezvoltare Acreditare.

Evenimentul a avut drept scop facilitarea dialogului constructiv între sectorul public și privat și găsirea de soluții eficiente pentru provocările cu care se confruntă antreprenorii.

În debutul ședinței, cuvânt de deschidere a avut, Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, care a subliniat importanța conferinței pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei moldovenești.

Agenda Conferinței anuale „Dialog PRO-INDUSTRIE” a inclus:

  • prezentarea Programului Național de Dezvoltare Industrială pentru perioada 2024 – 2028;
  • viziunea Asociațiilor profesionale din industria textilă, industria alimentară, industria materialelor de construcții, industria chimică și farmaceutică, industria electronică, industria constructoare de mașini și componente auto;
  • bunele practici de dezvoltare a parcurilor și platformelor investiționale din țară și UE;
  • sesiuni de informare despre competitivitate prin inovare și politici verzi în industrie.Antreprenorii au interacționat direct cu instituțiile de stat în cadrul sesiunii B2G (Business-to-Government), facilitând obținerea de suport informațional.

În cadrul evenimentului participanții au beneficiat de paneluri de discuții cu autorități publice, asociațiile profesionale și experți internaționali, întâlniri B2B (business-to-business) și B2G (business-to-government). Întâlnirile de afaceri B2B, au oferit companiilor din țară posibilitatea de a dezvolta parteneriate cu reprezentanții businessului din alte state cât și oportunități de investiții și export.

Conducerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a prezentat Programul Național de Dezvoltare Industrială 2024-2028, care are rolul de a defini viziunea strategică și direcțiile de dezvoltare ale industriei prelucrătoare din Republica Moldova, în concordanță cu Strategia Națională „Moldova Europeană 2030”.

În a doua parte a conferinței, au avut loc două sesiuni tematice: colaboratorii MOLDAC au participat la sesiunea axată pe subiectul competivitate prin inovare și politici verzi, în cadrul acesteia participanții au explorat impactul și implementarea practicilor verzi, eficiența energetică și inovații.

Pe durata evenimentului participanții au avut posibilitatea de a vizita expoziția-show de robotică și industrii creative, unde au fost prezentate cele mai recente inovații tehnologice.

MOLDAC la fel este un actor active ce contribuie la dezvoltarea industriei în RM prin furnizarea încrederii în competența și integritatea activităților de evaluare a conformității care pot fi utilizate pentru a susține implementarea politicilor guvernului și reglementărilor care au impact asupra sănătății, bunăstării, securității și mediului.

Share this post