Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA A modificat Articolele de Asociere
Cooperarea Europeană pentru Acreditare (EA) este asociația recunoscută de Comisia Europeană drept infrastructura europeană pentru acreditare. În urma retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din UE (Brexit încheiat la 31 decembrie 2020), EA s-a confruntat cu problema, că Organismul de Acreditare din Marea Britanie (UKAS) nu mai îndeplinește criteriile de apartenență la EA – stabilite prin Articolele de Asociere (AoA), și, drept consecință, acesta ar trebui să părăsească EA.
Prin urmare, Adunarea Generală a decis în mai 2020 că UKAS va rămâne membru cu drepturi depline al EA până la 31 ianuarie 2022. În această perioadă de tranziție, EA urma să analizeze împreună cu UKAS rezultatele negocierilor dintre UE și Regatul Unit și apoi să revizuiască criteriile de apartenență la EA.
A urmat mai multe discuții și negocieri, care au avut loc atât în rândul Membrilor EA, cât și la nivelul Consiliului Europei, condițiile principale de aderare la EA fiind stabilite în documentul EA-1/17 S1 Criterii de Aderare. Drept urmare, în cadrul ședinței Asambleei Generale EA, desfășurată la 24 noiembrie 2021, a fost aprobată noua revizie a Articolelor de Asociere, care a fost făcută disponibilă public, și poate fi accesată aici. Pentru Organismul de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC, revizuirea în cauză nu prezintă o modificare esențială a statutului în cadrul EA, însă potrivit noilor modificări, fiind Membru de categoria B, MOLDAC își poate înainta candidații săi la funcțiile de Președinte sau Vicepreședinte al Comitetelor tehnice EA, cu excepția Asambleei Generale (GA), a Consiliului Executiv, a Consiliului Acordului Multilateral (MAC) și a comitetului pentru Armonizare Orizontală (HHC).
Versiunea revizuită a Articolelor de Asociere EA a intrat în vigoare la 25 noiembrie 2021.