Evenimente organizate cu suportul Proiectului PTB ”Standarde de calitate pentru creșterea comerțului în țările Parteneriatului Estic”

Evenimente organizate cu suportul Proiectului PTB ”Standarde de calitate pentru creșterea comerțului în țările Parteneriatului Estic”

Colaboratorii Centrului Național de Acreditare au participat la două evenimente organizate în cadrul  proiectului PTB ,,Quality Standards for Incrased in the Eastem Partenership Countrie”, organizate cu scopul realizării angajamentelor asumate de către RM față de UE la subiectul alinierii legislației RM în domeniul infrastructurii calității la prevederile legislației UE.

Ambele evenimente au fost moderate de către experții proiectului PTB Dr. Irene Flouda și Dr. Zachos Ioannidis.

La data de 15.01.2024, în incinta Institutului Național de Metrologie (INM), colaboratorii Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), alături de colegii din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al RM; Institutului Național de Metrologie (INM) și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova (MIDR) au participat în cadrul workshopului, axat pe Legislația UE și EA 2/17 pentru Organismele Naționale de Acreditare și Ministerele din RM. În cadrul întâlnirii au fost examinate următoarele subiecte:

  • Acordul privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale ACAA, care prevede cerințe armonizate față de mărfurile comercializate pe teritoriul statelor membre UE;
  • Cadrul legislativ pentru comercializarea produselor, în conformitate cu Decizia 768/2008/EC;
  • Acreditarea cu scop de notificare, cerințele documentului EA-2/17 M: 2020.

 La data de 16.01.2024, a avut loc a doua întâlnire cu experții proiectului în incinta Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), în cadrul căreia au participat 10 colaboratori MOLDAC.

În debutul ședinței Directorul MOLDAC domnul Iurie FRIPTULEAC a făcut o scurtă prezentare a activității și realizărilor obținute de către MOLDAC, în ultima perioadă.

Principalele subiecte discutate au fost: cadrul legislativ general armonizat, reglementările tehnice pentru diferite tipuri de produse armonizate la cerințele legislației UE; provocările cu care se ciocnește MOLDAC în contextul acreditării cu scop de notificare. Vizita s-a finalizat cu o sesiune de întrebări-răspunsuri bazate pe bune practici și experiență din regiune.

Urmare părțile au convenit la organizarea unui curs de instruire pentru personalul evaluator MOLDAC, cu referire la cerințele față de tehnica de acreditare cu scop de notificare.

Share this post