Ședința Comitetului pentru Armonizare Orizontală EA HHC

Ședința Comitetului pentru Armonizare Orizontală EA HHC

În perioada 13-14 septembrie 2022, un evaluator șef MOLDAC a participat la cea de-a 28-a ședință a Comitetului pentru Armonizare Orizontală EA HHC (EA Horizontal Harmonization Committee). Aceasta a fost prima ședință organizată cu prezență fizică din ultimii trei ani, care s-a desfășurat la Bruxelles.

Evenimentul a fost moderat de către Președintele Comitetului pentru Armonizare Orizontală Gabriel Zrenner.

În debutul reuniunii, a fost aleasă doamna Kristina Hallman (SWEDAC) în funcție de vicepreședinte HHC, pentru perioada 2023-2024, perioadă care coincide cu mandatul președintelui HHC.

O atenție deosebită a fost acordată modului de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 765/2008 și ISO/IEC 17011. Au fost luate un șir de decizii, printre cele mai importante fiind:

  • s-a decis inițierea procesului de revizuire a documentului EA-2/15 Cerințele EA pentru Acreditarea Domeniilor Flexibile;
  • s-a aprobat proiectul de rezoluție privind sancțiunile armonizate la documentul EA-2/17 Acreditarea în scop de notificare;
  • s-a aprobat proiectul final al documentului EA-2/21 Ghid privind evaluările la distanță.

În cadrul Comitetului a fost organizat un atelier de lucru, în cadrul căruia reprezentanți ai Organismelor Naționale de Acreditare din PCA (Polonia), UKAS (UK) și din Accredia (Italia), au prezentat discursuri, prin care au împărtășit experiența proprie  privind abordarea bazată pe risc în cadrul procesului de acreditare și posibilitățile de minimalizare a acestora.

Share this post