ZIUA MONDIALĂ A ACREDITĂRII 2023 (#WAD2023)

ZIUA MONDIALĂ A ACREDITĂRII 2023 (#WAD2023)

Stimați colegi și parteneri !

Tradițional, în fiecare an, la 9 iunie, sărbătorim Ziua Mondială a Acreditării (WAD).  

Pentru prima dată sărbătorită în anul 2008, aceasta contribuie la promovarea valorilor acreditării în sprijinirea problemelor majore, prin focusarea în fiecare an asupra unei probleme stringente, ce reprezintă tematica anuală WAD. Genericul anului 2023 (#WAD 2023) este ”Acreditarea:  Susținerea viitorului comerțului global”.

Comerțul global tot timpul s-a bazat pe standarde, reglementări, măsurări, etalonări pentru asigurarea consumatorilor într-o societate durabilă. Iar, acreditarea este un mijloc excelent de furnizare a încrederii pentru autorități, pentru economie și societate în general.

 Organismele de Evaluare a Conformității (încercări, inspecție, certificare, etalonare) acreditate au un rol important în a asigura consumatorii, întreprinderile și autoritățile de reglementare că produsele și serviciile furnizate corespund cerințelor stabilite de standardele internaționale, legislația națională, contribuie la creșterea competitivității și permite libera circulație a produselor și serviciilor fără a fi supuse unor testări suplimentare.

Totodată, divergențele de reglementare, tehnologiile emergente, inteligența artificială, complexitatea lanțurilor de aprovizionare, securitatea cibernetică, digitalizarea rapidă ș.a impun niște cerințe specific și schimbări dinamice ale comerțului global. Consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de originea și sustenabilitatea achizițiilor  iar acreditarea oferă un indiciu clar de încredere, și orientează comerțul global spre o evoluție bazată pe nevoile consumatorilor.

MOLDAC în calitate de organism național unic de acreditare în Republica Moldova oferă instrumente sigure în implementarea politicilor și asigurarea unui nivel de încredere recunoscut la nivel european și international, care să satisfacă necesitățile mediului de afaceri de a participa cu șanse egale pe piața globală, iar cetățenilor Republicii Moldova încredere că beneficiază de produse și servicii ce corespund cerințelor standardelor internaționale.

Cu acest prilej, MOLDAC adresează sincere felicitări tuturor celor care activează în domeniul acreditării și evaluării conformității și vine cu un mesaj de profundă gratitudine pentru profesionalismul, devotamentul și responsabilitatea de care da-ți dovadă zi de zi. Vă dorim sănătate, succes și multe realizări, în scopul contribuirii la creşterea competitivităţii produselor şi a serviciilor, în contextul susținerii comerțului global.

Pentru mai multe informații furnizate de către ILAC și IAF legate de ziua mondială a acreditării accesați:

  • WAD 2023 broșura promoțională aici.
  • WAD 2023 declarația comună a președinților ILAC și IAF aici.

Share this post