Vizită de studiu la Central Office of Measures (GUM), Polonia

Vizită de studiu la Central Office of Measures (GUM), Polonia

Cu suportul Băncii Mondiale ”Micro, Small and Medium-Sized Entreprise (MSME) Competitiveness Project, Implementation Suppor Missiont”, în perioada 24 – 26 octombrie 2023, în or. Varșovia, Polonia, a fost organizată o vizită de studiu pentru reprezentanții instituțiilor publice din domeniul infrastructurii calității la Central Office of Measures (GUM).

Din partea Centrului Național de Acreditare din Republica Moldova, alături de colegii de la Institutul Național de Metrologie, ÎS “CMAC” și de la ISSPNPC, la eveniment a participat domnul Petru COVRIG – evaluator șef din cadrul DA/LAB.

Oficiul Central de Măsuri este autoritatea guvernamentală competentă în ceea ce privește activitatea legată de măsurări și îndeplinește sarcini în domeniul metrologiei științifice, industriale și legale. Standardele de stat pentru unitățile de măsură, menținute de Oficiul Central de Măsuri, reprezintă cel mai înalt nivel de precizie din țară. Acestea sunt unități de măsură standard recunoscute oficial în Republica Polonia ca bază pentru atribuirea valorilor altor unități de măsură standard ale unei anumite mărimi fizice. În conformitate cu consistența măsurătorilor menținută de Oficiul Central de Măsuri, standardele de ordin inferior la dispoziția birourilor de măsurare, laboratoarelor acreditate sau industriei se referă la standardele de stat. Acesta face posibilă asigurarea uniformității măsurilor și a acurateței necesare a măsurătorilor în Polonia prin realizarea și menținerea standardelor de măsurare și diseminarea unităților de măsură. Aceasta se referă la unitățile SI și la alte unități de măsură legale.

Experiența și cunoștințele dobândite în timpul vizitei de studiu vor sta la baza unui raport comun de constatări și a avut drept scop preluarea bunelor practici de implementare a directivelor europene, certificare a produselor, inclusiv și de utilizare a mijloacelor de măsurare.

Share this post