Ședința Comitetului pentru Certificare (EA CC)

Ședința Comitetului pentru Certificare (EA CC)

În perioada 22-23.03.2023, în orașul Utrecht, Țările de Jos a avut loc cea de-a 45-a Ședință a Comitetului de Certificare EA (EA Certification Committee), la care a participat și un reprezentant al Organismului Național de Acreditare din Republica Moldova (MOLDAC).

Evenimentul a fost moderat de către președintele Comitetului de Certificare EA Casper van Erp (RvA) și a întrunit circa 70 de participanți, reprezentanți din cadrul Organismelor Naționale de Acreditare (ONA) cât și reprezentanți ai părților interesate.

În debutul reuniunii, s-a discutat viziunea strategică și obiectivele de dezvoltare aferente domeniului digitalizare, pentru întreg procesul de acreditare (de la depunerea solicitării pînă la obținerea acreditării), subiectul urmează să fie analizat în cadrul grupului de lucru IAF/ILAC.

Totodată au fost discutate documentele IAF, recent aprobate, cerințele cărora trebuie să se regăsească atât în contractul de acreditare al ONA cât și în contractul de acreditare al OEC-urilor care subcontractează serviciile OEC-urilor acreditate:

  • IAF MD 7:2023 Armonizarea sancţiunilor şi Confruntarea cu comportamentul fraudulos
  • IAF ID 15:2023 Confruntarea cu comportamentul fraudulos

În cadrul comitetului a fost organizat un Workshop, cu tematica ,,ISO/IEC 17021 – evaluările asistate. Planificarea evaluărilor asistate pentru certificarea ISO 9001, bazată pe riscuri”

Următoarea ședință a Comitetului Certificare a fost planificată pentru luna septembrie 2023.

Share this post