Moldova Cybersecurity Forum 2024 – primul pas spre consolidarea securității cibernetice

Moldova Cybersecurity Forum 2024 – primul pas spre consolidarea securității cibernetice

La data de 9.02.2024, Alexandr Ziaev responsabil IT din cadrul MOLDAC, a participat la Moldova Cybersecurity Forum 2024, organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Universitatea Tehnică a Moldovei și Tekwill, cu suportul USAID, Suediei, Marii Britanii, Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (EUPM) și e-Governance Academy.

Moldova Cybersecurity Forum 2024 reprezintă o platformă de dialog între specialiștii din domeniul securității cibernetice din țară și din străinătate. Programul forumului include sesiuni de discuții, prezentări remarcabile de la speakeri internaționali și sesiuni interactive de networking. Astfel, experții Magda Jianu, Vitalie Levința, John Marquess și Adrian Danciu au discutat și au răspuns la întrebările participanților despre strategiile de securitate cibernetică ale țărilor din regiune, precum și despre cooperarea regională.

În cadrul evenimentului, a fost lansată Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituțiile vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice, asigurarea unui mediu digital sigur, protejarea infrastructurii critice a statului și a societății de atacurile cibernetice, dar și asigurarea unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice ale instituțiilor publice și private. Totodată, Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, care este în gestiunea Universității Tehnice din Moldova, va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică în domeniu, formarea profesională a funcționarilor publici și a studenților, asigurând pregătirea la nivel național pentru provocările sectoriale.

În cadrul acestor activități, vor fi identificate cele mai bune practici și vor fi elaborate strategii de securitate cibernetică eficiente, care vor contribui la consolidarea poziției Republicii Moldova în acest domeniu critic.

Share this post