Importanța certificării produselor ecologice

Importanța certificării produselor ecologice

 În perioada 5-15 aprilie 2024, colaboratorii Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), au participat la o serie de evenimente, axate pe importanța certificării produselor ecologice, organizate atât în format online cât și offline.

Evenimentele au fost organizate de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al RM, în calitate de organ central de specialitate al administrației publice, responsabil de elaborarea și implementarea politicii în domeniul agriculturii ecologice în parteneriat cu Proiectul Uniunii Europene „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală”.

Echipa de experți europeni, au evaluat alinierea legislației naționale la standardele UE în domeniul producției ecologice și aplicarea Legii nr. 237/2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. În context, a fost organizat un atelier de instruire cu participarea reprezentanților din sectorul agriculturii ecologice cu genericul ,,Sistemul de certificare a producției ecologice – o povară birocratică sau cheia obținerii accesului la o piață durabilă și în creștere?”.

În cadrul întâlnirilor participanții au discutat despre provocările și lacunele legislative în vederea certificării produselor ecologice, au fost discutate problemele și dificultățile care pot apărea ca urmare a respectării noilor cerințe pentru produsele ecologice. Totodată, au fost înaintate unele recomandări și măsuri  în vederea asigurării conformității continue a produselor ecologice autohtone.

Share this post