EA CC Working Group Food

EA CC Working Group Food

În perioada 3–4 iunie 2025, doamna Rodica Goncear, Evaluator Șef în cadrul Direcției Acreditare Laboratoare a MOLDAC, a participat la ședința Grupului de Lucru EA pentru Domeniul Alimentar (WG Food), desfășurată la Ankara, Turcia, găzduită de către TÜRKAK, organismul național de acreditare al Republicii Turcia.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Organismelor Naționale de Acreditare membre ale Cooperării Europene pentru Acreditare (EA), cu competență în domeniul alimentar, precum și alte părți interesate.

În cadrul ședinței au fost discutate momente tehnice cu care se confruntă în procesul de acreditare,  precum:

  • reglementările în domeniul produselor ecologice,
  • produsele cosmetice ecologice,
  • programele ASI,
  • și sistemele de protecție a indicațiilor geografice și a denumirilor de origine (DOP/IGP).

Totodată, a fost organizat un atelier dedicat aplicării standardului ISO 22003-1, precum și o prezentare privind reglementările legale și practicile în domeniul siguranței alimentare din Turcia.

Participarea MOLDAC la acest eveniment contribuie la identificarea provocărilor din domeniu și promovarea unei abordări armonizate între toate organismele naționale de acreditare, contribuind la creșterea încrederii consumatorilor, autorităților de reglementare și a mediului de afaceri că cerințele privind siguranța alimentară sunt respectate în mod constant.

Prin intermediul acreditării, nu doar că este asigurată aplicarea armonizată a standardelor și documentelor normative dar și rezultatele certificărilor, încercărilor și inspecțiilor recunoscute la nivel internațional, ci este susținută și protecția sănătății publice, prin promovarea calității, siguranței și îmbunătățirii continue în sectorul alimentar.

Share this post