ILAC/IAF Webinar – Construirea Noii Organizații Unice pentru Acreditare la nivel internațional

ILAC/IAF Webinar – Construirea Noii Organizații Unice pentru Acreditare la nivel internațional

La 13 decembrie, în regim online, organizațiile internaționale pentru acreditare ILAC și IAF au întrunit peste 100 de reprezentanți ai Organismelor Naționale de Acreditare în cadrul unui webinar, organizat cu scopul de a explica detailat procesul de fuzionare a organizațiilor ILAC-IAF – proiect în plin proces de implementare.

În cadrul webinar-ului, reprezentanții părților interesate participante au avut posibilitatea de a adresa întrebări aferente atât etapelor de implementare a proiectului, cât și altor aspecte ce țin de:

  • modalitatea de re-semnare a Acordulurilor de recunoaștere cu membrii actuali ILAC și IAF;
  • categoriile de membri – modalitatea de determinare și criterii de eligibilitate;
  • votarea în cadrul organizației unice, precum și numirea în funcții de conducere (Președinte, Vice-președinte, Convenor etc.).

De asemenea, la nivelul conducerii ILAC/ IAF a fost pus în discuție subiectul aferent apartenenței unui ONA concomitent în cadrul a două organizații regionale. Acest lucru se consideră a fi oportun, doar în cazurile în care o organizație regională nu deține recunoaștere pentru toate schemele de acreditare pentru care ONA deține competență. În acest caz, ONA poate solicita recunoaștere în cadrul altei organizații regionale.

Un alt subiect discutat a făcut referire la categosria de obeservatori, și anume la faptul că fiecare entitate care tinde spre statutul de observator în cadrul organizației internaționale unice pentru acreditare trebuie să corespundă criteriilor stabilite pentru tipul de entitate la care pretinde (de exemplu, un observator din rândul Organismelor de Acreditare trebuie să corespundă cerințelor stabilite pentru un organism de acreditare.)

Share this post