„EU4 Business: Promovarea pieței regionale comune prin infrastructură de calitate și E-COMMERCE”

„EU4 Business: Promovarea pieței regionale comune prin infrastructură de calitate și E-COMMERCE”

În perioada 06-07.06.2023 cu suportul Uniunii Europene, Ministerului Federal German de Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și proiectului GIZ („Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit”) la Durres, Albania, a avut loc întâlnirea regională a 78 de reprezentanți ai Instituțiilor din domeniul Infrastructurii Calității (QI) a țărilor CEFTA –  EU4 Business: promovarea pieței regionale comune prin infrastructura calității și E-COMMERCE.

În cadrul evenimentului au fost discutate și analizate principalele constatări ale evaluării privind gradul de pregătire a instituțiilor QI (metrologie, standardizare, acreditare, supraveghere a pieței) prin susținerea organismelor de evaluare a conformității și a producătorilor în procedurile de evaluare a conformității a echipamentelor tehnice (mașini), reglementate de Directiva UE 2006/42/CE. Echipa de experți internaționali – Mrs. Merih Malmqvist Nilsson și Mr. Mr. Janez Furlan –  au prezentat constatările, lacunele și asemănările în cadrul legislativ, procedurile și practicile instituțiilor QI din toate părțile CEFTA, precum și recomandările privind măsurile de îmbunătățire a capacităților acestora de a asigura conformitatea cu cerințele relevante ale UE.

Conceptul unei platforme digitale regionale QI – ca instrument util pentru consolidarea coordonării și cooperării între părțile CEFTA va fi elaborat în continuare. În cadrul acestei sesiuni, participanții au discutat despre prioritățile identificate și propunerile concrete a măsurilor de consolidare a capacităților în conformitate cu concluziile și recomandările din evaluare, precum și nevoile acestora în ambele sectoare, produse electrice și echipamente tehnice.

Perioada de implementare a proiectului este: martie 2022-ianuarie 2025.

Share this post