Seminarului regional „Explorarea potențialului pentru o viitoare cooperare regională”
În perioada 25-27 martie 2025, Dl Iurie FRIPTULEAC Director MOLDAC și Dl Petru COVRIG Evaluator Șef MOLDAC au participat în cadrul seminarului regional „Explorarea potențialului pentru o viitoare cooperare regională”, organizat în cadrul Parteneriatului Estic (EaP), în colaborare cu Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB). La eveniment au participat reprezentanți din cinci țări ale regiunii: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, având ca scop principal promovarea schimbului de experiență și cunoștințe între instituțiile naționale din cadrul Infrastructurii Calității, inclusiv centre naționale de acreditare, institute naționale de metrologie și institute de standardizare de metrologie, în vederea îmbunătățirii sistemelor de asigurare a calității și dezvoltării prin organizarea cooperării mai strânse dintre instituțiile Parteneriatului Estic și creare a unei rețele eficiente de în scop de colaborare și schimb de experiență.
Ziua 1 – 25 martie 2025:
Prima zi a seminarului a avut ca temă „Utilizarea sinergiilor regionale pentru dezvoltarea capacității tehnice și îmbunătățirea sistemelor de asigurare a calității”. În cadrul grupului de lucru 1, discuțiile s-au concentrat pe tematica “Sinergii în testarea competenței și compararea interlaboratoare (PT/ILC)” prin îmbunătățirea capacității institutelor naționale de metrologie (NMI) ale EaP de a oferi servicii PT/ILC laboratoarelor de etalonare din regiune în conformitate cu standardul ISO/IEC 17043. Al doilea grup de lucru s-a bazat pe “Dezvoltarea unui grup de auditori interni pentru metrologie și acreditare”, subliniind importanța formării unei echipe regionale de auditori pentru a spori eficiența auditurilor interne prin implicarea auditorilor independenți calificați și de a oferi expertiză în acele domenii în care INM-urile/NAB-urile au resurse naționale limitate.
Ziua 2 – 26 martie 2025:
A doua zi a seminarului a fost dedicată temei “Schimbului de Evaluatori tehnici și Experți Tehnici”. În cadrul Grupului de Lucru – Forumul Metrologic, participanții au avut oportunitatea să prezinte și să analizeze bunele practici și să identifice provocările și soluțiile pentru crearea unei rețele regionale eficiente de laboratoare de calibrare, esențială pentru asigurarea calității măsurătorilor și echipamentelor.
În cadrul grupului de lucru pentru NAB-urile s-a discutat oportunitatea de creare a unei baze de date cu includerea evaluatorilor tehnici și a experților tehnici în scop de implicare în cadrul evaluării în domenii specifice de acreditare în care este limitată disponibilitatea de personal competent sau lipsa evaluatorilor tehnici și a experților.
Ziua 3 – 27 martie 2025:
Ultima zi a seminarului a fost dedicată „Digitalizării” și identificării temelor de colaborare în domeniul transformării digitale. Subiectele abordate au inclus:
- Gestionarea proceselor pentru transformarea digitală în organizațiile de metrologie
- Crearea unei platforme regionale pentru auditorii interni și evaluatorii/experții tehnici
- Utilizarea instrumentelor digitale pentru standardizare.
De asemenea, participanții au discutat despre cum poate proiectul să contribuie la digitalizarea și sprijinirea unor soluții inovatoare în domeniul metrologiei, standardizării și acreditării.
Seminarul a fost un pas important în consolidarea cooperării regionale și în promovarea schimbului de bune practici, iar concluziile și recomandările rezultate vor fi utilizate în scop de informare și prezentare a conceptului pentru un nou proiect care să fie organizat în cadrul Parteneriatului Estic.


