Ședința Comitetului EA pentru Laboratoare
Sesiunea de toamnă a comitetelor EA (European Accreditation) a început oficial, având ca primă activitate reuniunea Comitetului pentru Laboratoare (EA Laboratory Committee)
În perioada 18-19.09.2024, Dna Natalia ȘAPOVAL Șefa Direcției Acreditare Laboratoare și Dna Larisa BOBOC Șefa Direcției Dezvoltare Acreditare, au participat la cea de-a 48-a ședință a Comitetului EA pentru Laboratoare, care s-a desfășurat în orașul Bruxelles, Belgia.
În debutul primei zile, cei 64 de membri prezenți la comitet au participat la un Workshop, moderat de către Richard McFarlane (UKAS) și Belén Villamiel Valdío (ENAC), privind produsele și serviciile furnizate extern/subcontractate, ținând cont de standardele de nivelul 3 aferente laboratoarelor și care sunt în responsabilitatea Comitetului Laboratoare, și anume:
- ISO/IEC 17025:2017 Laboratoare de Încercări și Etalonare (produse și servicii furnizate extern);
- ISO 15189:2022 Laboratoare medicale (produse și servicii furnizate extern);
- ISO/IEC 17043:2023 Furnizor de teste de competență (produse și servicii furnizate extern);
- ISO 17034:2016 Producători de Materiale de Referință (Subcontractare);
- ISO 20387:2018 Biobanking (produse și servicii furnizate extern).
Totodată, în cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte de interes comun, precum ar fi:
- grupul de lucru pentru produsele aferente domeniului materialelor de construcție au raportat despre rezultatele evaluării eficienței în sistemul AVCP 3 (Assessment and Verification of Constancy of Performance);
- a fost revizuită lista documentelor relevante LC, inclusiv documentele ILAC, standardele de nivelul 3, 4 și 5. De asemenea, s-a discutat despre revizuirea documentului INF EA-4/23 „Evaluarea și acreditarea opiniilor și interpretărilor” utilizând ISO/IEC 17025, completat cu exemple din domenii noi (IA, încercări de rezistenta la foc si domeniu criminalistic);
- au fost discutate întrebările parvenite de la ONA si răspunsurile de la omologi. Întrebările au fost legate de trasabilitatea metrologică in domeniul microbiologiei, utilizarea sticlăriei de clasa A în încercările fizico-chimice, utilizarea simbolului de acreditare, subcontractarea serviciilor, acordarea actreditării pentru etalonarea pH metrelor cu MRC, etc.;
- raportarea conducătorilor grupurilor de lucru (TN Food and Feed, Health and Care, EEE PT WG, Environment, Calibration, PTP/RMP, TFG Biobanking, Electrical and Information Technologies, etc) despre activitatea desfășurată în perioada de la ultimul comitet.
În contextul evoluției rapide a tehnologiilor de inteligență artificială (IA), problema impactului acestora asupra activităților de acreditare devine tot mai pertinentă. Actul European privind Inteligența Artificială care a intrat în vigoare pe 1 august 2024, stabilind un cadru legislativ pentru utilizarea responsabilă și sigură a sistemelor de IA.
Actul privind inteligența artificială impune ca sistemele de inteligență artificială de înalt risc să îndeplinească cerințe specifice. Standardele armonizate europene vor juca un rol esențial în implementarea acestor cerințe. Comisia Europeană a încredințat CEN și CENELEC dezvoltarea acestor standarde, și aprobarea lor ulterioară.
Pentru mai multe informații la acest subiect, accesați linkul: aici