ZIUA EUROPEI 2020: ÎMPREUNĂ MAI PUTERNICI, SUNTEM SOLIDARI PENTRU SĂNĂTATE!

ZIUA EUROPEI 2020: ÎMPREUNĂ MAI PUTERNICI, SUNTEM SOLIDARI PENTRU SĂNĂTATE!

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre UE acreditate în Republica Moldova și Ambasadele țărilor Parteneriatului Estic, organizează pe parcursul lunii mai o serie de evenimente educaționale, culturale și interactive, cu prilejul Zilei Europei. În premieră, Ziua Europei este marcată în Republica Moldova timp de o lună la TV, Radio, online.

Anul acesta, Ziua Europei va avea loc online, cu o agendă plină de activități creative pentru publicul din Republica Moldova. Prin această inițiativă, Uniunea Europeană rămâne aproape de cetățenii acestei țări, aducând-le acasă o serie de evenimente online care să marcheze valorile europene, în pofida acestei perioade pline de provocări.

Programul va include evenimente online pentru fiecare, inclusiv activități educaționale pentru copii, tineri și alte categorii de public, care își propun să informeze despre cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și să ofere posibilitatea moldovenilor de a se bucura de diverse evenimente creative de-a lungul lunii mai.

Agenda evenimentelor dedicată Zilei Europei demarează în data de 5 mai la TV și Radio, urmată de o serie de evenimente culturale și educaționale în mediul online.

În data de 9 mai, când Uniunea Europeană marchează 70 de ani de la Declarația Schuman, am pregătit pentru public un concert unic, susținut de Moldovan National Youth Orchestra și La La Play Voices, cu participarea a 200 de muzicieni din Republica Moldova și Uniunea Europeană. Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană este nelipsit și în acest an și va avea loc la TV și online, în perioada 10 – 17 Mai. În cadrul Festivalului publicul Republicii Moldova va avea acces la filme artistice și documentare de valoare unică, precum și concerte susținute de cântăreți renumiți din întreaga Europă.

„Ziua Europei marchează valorile care au stat la bazele formării Uniunii Europene și care, timp de 70 de ani de la Declarația Schuman, au guvernat, prin solidarizare și unitate, Statele Membre. Aceste valori ne permit să trăim împreună, să devenim și mai puternici și mai uniți, contrar diferențelor de limbă, cultură, religie și obiceiuri. Solidaritatea este pilonul pe care se bazează funcționarea Uniunii Europene, fiind aplicată în mod special și în relația cu Republica Moldova. Pandemia de Coronavirus cred că a demonstrat mai mult ca niciodată că doar prin solidarizare, putem să facem față oricărei provocări și să devenim și mai puternici.”, declară Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman, Europa inspiră, mai mult ca niciodată,  să fim solidari responsabili și inovatori.

 #Stațiacasă și fiți parte a acestor evenimente creative organizate cu prilejul Zilei Europei. Agenda activităților poate fi găsită pe www.eu4moldova.md.

#ZiuaEuropei #ÎmpreunăMaiPuternici #SolidariPentruSanatate #70Ani Declarația Schuman

 Pentru informații adiționale, vă rugăm să contactați proiectul „Vizibilitatea și asistența UE în Republica Moldova 2020”:

Svetlana Japalău

 svetlana.japalau@particip.com

 tel. +373-69181004

Margarita Ursu

 margarita.ursu@particip.com

 tel. +373-69970301

 

Fotografie de copertă Facebook Ziua Europei_ro
Read more...

În atenția Organismelor de Evaluare a Conformității și a părților interesate

MOLDAC este la etapa de pregătire pentru extinderea la noua schemă de Acreditare ISO/IEC 17024 -  Acreditarea organismelor care efectuează certificarea persoanelor, care se va finaliza în aprilie 2019.

Stimați clienți, MOLDAC vă informează ca în conformitate cu cerințele versiunii noi a standardului de referință SM EN ISO/IEC 17011:2017 și a Regulilor de Acreditare cod RA, ciclul de acreditare pentru toate Organismele de Evaluare a Conformității, inclusiv Laboratoare de Verificări Metrologice - este de 4 ani. În acest context, vă comunicăm, că pentru toate Laboratoare de Veficări Metrologice care vor fi acreditate după data de 20.10.2018 - ciclul de acreditare va constitui 4 ani.

Vă informăm, că în rezultatul modificării documentelor EA/ILAC/IAF și acțiunilor întreprinse de MOLDAC privind înlăturarea îngrijorărilor depistate în rezultatul reevaluării EA au fost modificate documentele sistemului de management:

 Aceste documente sunt plasate pe pagina web  după cum urmează:

Totodata vă informăm, ca în urma modificării politicii  P-02 ” Politica privind utilizarea testelor de competența și a  altor comparații inter-laboratoare în procesul de  acreditare conform ILAC P9” au fost  modificate/actualizate următoarele formulare:

Stimați clienți vă informăm că a fost aprobat și plasat pe site, noua ediție a documentului:

Read more...

Măsuri privind prevenirea răspândirii infecției de virusul COVID-19

Read more...

Ziua Mondială a Acreditării 2020: Acreditarea – Îmbunătățirea Siguranței produselor Alimentare

La începutul săptămânii curente, organizațiile Internaționale pentru Acreditare ILAC și IAF au lansat pachetul de materiale promoționale, pregătite în vederea marcarii Zilei Mondiale a Acreditării 2020, care este sărbătorită anual la 9 iunie. În acest an genericul Zilei Mondiale a Acreditării este "Acreditarea: Îmbunătățirea Siguranței produselor Alimentare". Subiectul dat se axează pe modul în care acreditarea spijină procesul de îmbunătățire a siguranței produselor alimentare, prin sprijinul concomitent acordat consumatorilor, furnizorilor, autorităților din domeniul calității și siguranței produselor alimentare.

În acest sens, a fost elaborată o broșură informativă, care oferă un sprectru larg de informații privind rolul acreditării ca instrument în îmbunătățirea siguranței produselor alimentare, care poate fi găsită accesând aici.

Read more...

Implementarea noii versiuni a standardului de referință pentru Organismele de Acreditare ISO/IEC 17011:2017

La 17 octombrie curent, în cadrul Centrului Național de Acreditare MOLDAC, a avut loc o Masă rotundă, organizată în cadrul activităților proiectului implementat și desfășurat de Physikallisch-Techische Bundesanstalt Braunschweig und Berlin (PTB). Moderatorul acestei ședințe a fost domnul Thomas FACKLAM - consultant în cadrul Organismului de Acreditare din Germania (DAkkS), ex-Președinte al EA și IAF.

Discuțiile s-au axat pe gradul de implementare a noii versiuni a standardului de referință pentru Organismele de Acreditare ISO/IEC 17011:2017. Fiecare dintre participanții la masa rotundă respectivă, și anume reprezentanți din Polonia, Azerbaijan, Belarus, Georgia și Ucraina, au prezentat situația "la zi" din cadrul Organismelor de Acreditare pe care le reprezintă, generând astfel un schimb de experiență privind provocările întâmpinate la fiecare etapă de implementare a ISO/IEC 17011:2017.

Urmare a acestei activități, atât colaboratorii MOLDAC, cât și reprezentanții Organismelor de Acreditare prezente, au avut parte de un panel de discuții de importanță majoră în vederea determinării obstacolelor întâmpinate de alte ONA, precum și a oportunităților furnizate de noua versiune a standardului ISO/IEC 17011:2017, în vederea îmbunătățirii sistemului de management existent.

Read more...

Activități în cadrul Proiectului dezvoltat și implementat de PTB

În perioada 23-25 octombrie 2019, în cadrul proiectului Physikallisch-Techische Bundesanstalt Braunschweig und Berlin (PTB), un reprezentant al Centrului Național de Acreditare MOLDAC a participat la un curs de instruire cu tematica "Aplicarea standardului ISO/IEC 17025 pentru evaluarea laboratoarelor în domeniul produse/ Organisme Modificate Genetic".

Lucrările cursului respectiv s-au desfășurat în cadrul Universității Agrare de Stat din Grodno (Republica Belarus), la care au participat reprezentanți Organismelor de Acreditare din Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia și Moldova; de asemenea, în cadrul cursului a fost prezentat Laboratorul de Cercetări Științifice "DNA Technologies" - a cărui direcții principale de cercetare sunt:

  • determinarea paternității (sp. umană);
  • determinarea genelor, responsabile de boli transmisibile la animalele domestice și de fermă;
  • determinarea genelor, responsabile de caractere de interes;
  • determinarea infecțiilor virale și bacteriene la animalele domestice și de fermă;
  • Screening și determinarea ingredientelor modificate genetic în produsele alimentare și nutrețuri;
  • derminarea prezenței mico-toxinelor, antibioticelor și hormonilor de creștere în produsele alimentare, nutrețuri și adausurilor alimentare.
Read more...