Prin decizia comună a Asambleei Generale IAF/ILAC, ziua de 9 iunie este declarată Ziua Mondială a Acreditării, pentru a conștientiza la nivel mondial importanța esențială a acreditării în diverse sectoare. Genericul din acest an fiind:  ,,Acreditarea: Consolidarea zilei de mâine și modelarea viitorului”.

La data de 14.06 2024, Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova (MOLDAC), a organizat o conferință dedicată Zilei Mondiale a Acreditării.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților de reglementare, organismelor de evaluare a conformității, Băncii Mondiale, mediu de business, care și-au împărtășit atât experiența, realizările din domeniu de activitate, cât și problemele, provocările și lacunele cu care se confrunta zi de zi.

La eveniment a participat, doamna Cristina Ceban –secretară de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a menționat rolul acreditării în dezvoltarea economiei țării noastre prin asigurarea plasării pe piață a produselor și serviciilor conforme la cerințele standardelor internaționale, europene, legislației naționale cât și aportul acreditării la eliminarea barierelor tehnice din calea comerțului și favorizarea liberei circulații a mărfurilor și serviciilor prestate de către agenții economici din Moldova, pe piețele externe.

Cuvânt de salut a avut, dl Iurie FRIPTULEAC, directorul MOLDAC, care a mulțumit  tuturor pentru disponibilitate de a participa în cadrul conferinței și a punctat că evenimentul vine să ridice gradul de conștientizare a acreditării, la nivel național și mondial, a contribuţiei semnificative pe care o are acreditarea în dezvoltarea durabilă și prosperă a unei societăți.

Organizatorii au provocat participanții să-și testeze cunoștințele generale în domeniul acreditării prin participare la activități interactive și discuții pe diferite subicte comune.

MOLDAC adresează cuvinte de mulțumire către toți spikerii, participanții; prin participarea Dumneavoastră, prezentările și ideile generoase, valoarea evenimentului a sporit considerabil, constituind o puternică incurajare și încredere în viitoarele realizări.