print
Participarea reprezentantului MOLDAC la cursul de instruire pentru formarea Evaluatorilor EA
25.06.2018
526

Consiliul Acordului Multilateral al Cooperării Europene pentru Acreditare (EA MAC), în conformitate cu documentul EA-1/17 A:2017, a organizat în luna iunie două sesiuni de instruire pentru reprezentanții Organismelor de Acreditare semnatare ale EA, cu scopul formării Evaluatorilor EA în scopul condolidării resurselor de evaluare ale EA.

Prima sesiune de instruire, la care a participat și reprezentantul MOLDAC, a avut loc în perioada 4-6 iunie 2018 la Utrecht (Olanda), fiind găzduită de RvA, Organismul Național de Acreditare din Olanda. Cea de-a doua sesiune s-a desfășurat în perioada 19-21 iunie 2018, la Lillestrøm (Norvegia), gazda căreia a fost NA, Organismul Național de Acreditare din Norvegia.

Sesiunile respective, convocate de Președintele EA MAC, dl. Paulo Tavares (IPAC), au fost conduse de formatorii d.d. Ed Wieles (RvA) și Varpu Rantanen (FINAS). Obiectivul instruirilor s-a axat pe prezentarea specificului unei evaluări paritare, precum și oferirea participanților a unui nivel comun de înțelegere și aplicare a cerințelor relevante.

La final, formatorii, analizand performanța participanților, au prezentat o recomandare privind calificarea în calitate de evaluatori/evaluatori EA în formare, bazată pe urmatoarele criterii:

  1. Demonstrarea înțelegerii și a conștientizării procesului de evaluare și a cerințelor de evaluare.
  2. Capacitate demonstrată de a lucra ca evaluator ("minte deschisă", spirit de echipă, abilități de comunicare).
  3. Dedicație demonstrată privind activitatea în calitate de evaluator.

Astfel, în funcție de necesitățile EA, reprezentantul MOLDAC urmeaza a fi inclus în echipele de evaluare EA în calitate de Evaluator în formare.

Tel +373 22 210 316
Fax +373 22 210 316
Copyright © 2018 Centrul Naţional de Acreditare Toate drepturile rezervate.