Prima   |  Comunicate de presă | Participarea reprezentanților MOLDAC în cadrul sesiunii de toamnă a ședințelor EA

Participarea reprezentanților MOLDAC în cadrul sesiunii de toamnă a ședințelor EA

  imprimare
08.10.2019   444 

Membrii Cooperării Europene pentru Acreditare (EA) bienal se adună pentru a discuta diferite probleme și aspecte legate de acreditare – începând cu documente, și finisând cu determinarea abordărilor unice pentru fiecare dinte schemele de acreditare pe care le gestionează, pentru a valorifica conceptul ”Unei singure voci”.

Sesiunile respective se desfășoară în fiecare primăvară și toamnă, sub forma ședințelor Comitetelor și Consiliilor de specialitate după cum urmează:

  • Comitetul pentru Armonizare Orizontală (EA HHC)
  • Comitetul pentru Certificare (EA CC)
  • Comitetul pentru Inspecții (EA IC)
  • Comitetul pentru Laboratoare (EA LC)
  • Comitetul pentru Publicare și Comunicare (EA CPC)
  • Consiliul Acordului Multilateral (EA MAC)
  • Asambleea Generală (EA GA).

În luna septembrie și octombrie a anului curent, 7 reprezentanți ai Centrului Național de Acreditare MOLDAC au participat la 6 dinte ședințele comitetelor sus-numite. În cadrul acestor ședințe, au fost puse în discuție numeroase probleme de interes major pentru sistemul de acreditare mondial, inclusiv documentele care urmează a fi revizuite pentru a transpune cerințele standardelor internaționale din domeniu.

Cea mai importantă ședință pentru MOLDAC s-a desfășurat la Vilnius (Lituania) în perioada 2-3 octombrie, și anume ședința Consiliului Acordului Multilateral al EA (MAC), în cadrul căreia a fost luată decizia că MOLDAC rămâne semnatar al Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare (EA BLA) pentru încă 4 ani.

Ținem să menționăm, că participările MOLDAC la ședințele respective, precum și alte activități desfășurate cu scopul atingerii obiectivului primordial „Menținerea statutului de semnatar EA BLA”, au fost sprijinite de Uniunea Europeană, prin intermediul Proiectului de asistență tehnică „Support to Quality Infrastructure Framework within a DCFTA Context in the Republic of Moldova” – proiect implementat de UE în cadrul suportului său continuu pentru Republica Moldova. Prin sprijinul oferit, MOLDAC a fost și rămâne în continuare apt să fie reprezentat la același nivel cu alte state membre EU în cadrul ședințelor de specialitate, dar și să implementeze „la zi” documentele și cerințele internaționale din domeniu.

Informații detaliate referitoare la deciziile luate în cadrul ședințelor Comitetelor Tehnice ale EA sunt prezentate de către personalul MOLDAC în cadrul ședințelor Comitetelor Tehnice locale, în cadrul instruirilor tematice organizate pentru reprezentanții OEC-urilor acreditate, precum și sunt făcute disponibile publicului, pe pagina web MOLDAC, în rubrica „Rezoluții EA/ILAC/IAF”.

 

 

 
Arrow Prev

 

 

MOLDAC este semnatar 
EA-BLA pentru încercări, etalonări, analize medicale, inspecții, certificare produse, certificare sisteme de management.

                    

MOLDAC este semnatar
ILAC-MRA
 pentru încercări, etalonări, analize medicale, inspecții.

                    

MOLDAC este semnatar 
IAF-MLA
 pentru certificare produse, certificare sisteme de management 

Arrow Next
Adresa:
Vasile Alecsandri 1. Oficiul 205, MD 2009, Chisinau, Moldova
Email: acreditare@moldac.gov.md
+373 22 210 316
+373 22 210 316
Creat de BRAND.MD     Total vizitatori: 769615 | ieri: 327 | azi: 162 | Online: 16
Servicii
Selectează culoarea